Är en elcykel något för mig?

Elcyklar har blivit allt vanligare med åren och i och med det så har priserna sjunkit och man får mer cykel för pengarna än någonsin. I och med att modellerna blivit allt fler så har även de olika målgrupperna blivit fler. Numera finns det i princip modeller som passar alla.

Spara tid och kom längre med en elcykel

En fråga som ofta ställs är skall man ha en elcykel eller en vanlig cykel. Cyklar man redan idag och har bra kondition så kanske en vanlig cykel räcker. Men känner man att man undviker att ta cykeln så är troligen en elcykel ett bra alternativ. Med en elcykel så försvinner mycket av det jobbiga så som motvind och jobbiga uppförsbackar samtidigt som det roliga behålls, eller ja det blir ännu roligare när man känner hur cykeln accelererar upp i uppförsbackarna i upptill 25km/h.

Detta gör även att du sparar tid i jämförelse med en vanlig cykel och kan vara ett bra argument t.ex. varför du skall skaffa en elcykel och börja cykla till jobbet. I och med att du sparar tid så kommer du faktiskt längre på samma tid som en vanlig cykel även vilket indirekt betyder att du faktiskt orkar att cykla längre sträckor utan att bli utmattad. Precis som en vanlig cykel så har du även fördelen att du kommer dörr till dörr med en elcykel och även sparar tid på att promenera från parkeringar eller busshållplatser.

Elcykla är roligt och ger motion

I och med att cyklandet blir enklare och roligare så blir det att man ofta cyklar betydligt mer än innan vilket faktiskt bidrar till att man får mer motion än innan och till och med mer än en vanlig cykel om det visar sig att man använder elcykeln betydligt mer. Att göra utflykter eller nöjescykla blir ofta så pass roligt att man faktiskt kanske gör det oftare än innan.

Även om det är en elcykel så hjälper den ju bara till vid trampandet och detta på den nivå man väljer. Jobbpendlar man och vill slippa bli svettig så kanske man väljer en hög nivå, medan är man på väg hem och inte bryr sig så kan man välja en lägre nivå och därmed få mer motion och träning.

Just att pendla till sitt jobb brukar vara populärt bland de som skaffar elcykel och är ofta ett snabbt och miljövänligt sätt som dessutom ofta sparar pengar. Beroende på var man bor så kan man slippa bilköer, leta parkeringar, spara in på trängselskatter och andra kostnader som annars uppstår.

Låter det bra? Titta in vår guide att tänka på vid köp av elcykel eller hoppa direkt till våra tips på bästa elcyklar.